Stativ er fotografens assistent

Fotostativ / Tripod

Forrige tirsdag gikk vi gjennom et verktøy som er tilnærmet uunnværlige for fotografen og i dag fyller vi på med et verktøy som de fleste fotografer bruker til ulike gjøremål.

 

Stativ er et viktig redskap for fotografen og har mange viktige bruksområder:

  • Landskap
  • HDR
  • Natt/dårlig lys
  • Selvportrett
  • Studio
  • Film
  • Macro

 

LANDSKAP: Skal du ta landskapsbilder er du avhengig av å ha et stativ. Landskapsbilder krever liten blender for å få stor dybdeskarphet. Dette igjen krever mye lys og ender som ofte med at lukkertiden blir lang, lengre enn at du kan håndholde. For at bildet skal bli skarpt og at du skal åpne dybdeskarpheten er du avhengig av stativ. For å oppnå en silkeeffekt ved bilder av elv og fossefall trenger man også stativ, da denne effekten kun oppnås med lang lukkertid. Ønsker man å ta panorama er også stativ viktig for å kunne holde horisonten jevn og få skarpe bilder.

HDR: High dynamic range bilder krever at fotografen tar flere bilder med varierende grad av over/undereksponering av bildet. For å kunne gjøre dette, unngå ”ghosting”, få skarpe bilder og kunne ta bildene raskt er stativ helt essensielt.

NATT/dårlig lys: Lite lys krever lang lukkertid. Lang lukkertid krever stabilitet. Stabilitet krever stativ. Dette gir skarpe bilder med lav ISO. F.eks. bryllup hvor man ikke kan bruke blitz er et stativ viktig.

SELVPORTRETT: Synes du det er kjedelig at du aldri får være med på et bilde? Et stativ og en selvutløser gjør dette mulig.

STUDIO: Skal du ha samme innstillinger over lang tid, og tar bilder av samme område/objekt gjør stativ at du slipper å holde kamera og kan fokusere på objektet. Sikrer også skarpe bilder med lav ISO.

FILM: Dagens DSLR (digitalt speilrefleks kamera) har mulighet til å ta opp film i ekte HD. Uten stativ eller annen stabilitet for kamera vil det se ut som du har filmet fra ryggen til en kamel.

MACRO: Nærfotografering av små insekter, steiner, planter mfl. har svært liten dybdeskarphet og krever ekstrem skarphet for at kvaliteten skal være god. Uten stativ er dette umulig uten å få for mye støy slik at bildet mister kvalitet.

 

Hva skal du kjøpe?

Et stativ kan være laget av mange forskjellige materialer, men vanlig er aluminium, karbon og magnesium. Stativ kan i hovedsak kjøpes som monopod (et bein), tripod (tre bein), Gorrilla pod (små stativer som kan festes til f.eks. lyktestolper). Tripod er da den mest stabile og vanlige. Antall ledd på tripoden kan variere og hvor flere ledd jo mer ustabil, men viktigere er også å tenke på hva du skal ta bilde av da dette avgjør høyden på stativet. Mest stabil er også karbon og magnesium. De absorberer bedre vibrasjon og veier mindre. En ulempe er at de er dyrere. Prisen på stativene henger ofte sammen med pris, stabilitet og kvalitet. Husk at stativ er noe du kanskje kjøper en gang og at du derfor styrer unna de billigste. Et ok stativ koster ca. 1000kr mens neste trinn og da som regel karbon koster om lag 1500kr. I tillegg må man kjøpe hode til stativet. På dette hodet festet kamera og all bevegelse styres av denne. Vekten på kamera med objektiv er da et viktig punkt for hvilket hode man kjøper. Dette for at hodet ikke skal sige og dermed gi uskarpe bilder. Variasjonene på hodene kommer i type, pris, dreibarhet, maks vekt, justeringsmuligheter, vater, vekt og monteringsbrakett. Kulehode er mest vanlig og gjør at du kan dreie i flere retninger. Hvordan dette låses i en bestemt posisjon er forskjellige fra hode til hode og dette avgjøre nøyaktigheten og stabiliteten. Om hodet dreis med forskjellige armer eller om du må dreie direkte på hodet er også noe som må tas i betrakting. Det er lettere å være nøyaktig med armer og det er lettere å komme til. Vekten på hodet kan være avgjørende for om du tar det med på tur. Og det bør være et vater som gjør at du kan vatre stativet og sikre at det står horisontalt på bakken.

 

Et nybegynner stativ med kulehode koster ca. 999-1299 på blant annet FotoVideo eller Japan Foto.

 

Fotografen Fredrikstad og Sarpsborg – Marius Wallin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.