Lukker

Lukker – hvordan styre kameras lukkertid

Shutter speed / lukker / S / Tv

Ved forrige teori leksjon var tema blender/dybdeskarphet og i da kan det ikke være mer passende enn å snakke om lukker i dag. Blender og lukker er mellomtrinnet mellom automatisk og manuell og kalles for semi-automatiske innstillinger. Du har full kontroll på lysmåling, filtype, fokuspunkt, ISO, hvitbalanse, serieopptak m. m samt den funksjonen du velger å bruke. Det eneste kamera gjør er å bestemme lukkeren eller blenderen for deg.

Lukker for fotografen

Lukkeren bestemmer hvor lenge lyset skal slippe gjennom objektivet og treffe kameraets sensor. Lukkertiden beregnes som brøkdelen av et sekund til sekunder. Som blender er lukker delt inn i trinn og per i dag er det raskest 1/8000s. Det finnes ingen grense for hvor lenge lukkeren kan stå åpen og bilder har blitt eksponert over timer, dager og opptil måneder. Mønsteret som følges er likt som ved blender hvor neste trinn er en halvering eller fordobling av det forrige.

 

1/30 -> 1/60 -> 1/125 -> 1/500 —–>

 

Sekunder er ofte merket med ” på kamera, slik at ett sekund ofte merkes som 1”. I tillegg til de nevnte funksjonen har en rekke kamera Bulb funksjon. Det vil si at lukkeren åpnes og lukkes manuelt ved å trykke ned utløseren, holde den nede og slippe den etter ønske.

 

Når brukes lukker/shutter speed?

Det første mange tenker på i forhold til lukker, er å fryse bevegelser. Vanlig brukerområde er 1/125-1/500, men dette avhenger veldig av mengden lys og ønsket effekt. Kortere lukkertider brukes til å fryse raskere bevegelser, f.eks. en vannfontene kan kreve dette.

Lukkertid

Det andre bruksområdet hvor lukker er nødvendig, er eksponeringer hvor du ønsker å skape bevegelse eller fotografere i mørke uten blitz. Eksempler på bruk hvor bevegelse er sentralt, er fotografi av bekker og fossefall. Lang lukkertid vil da skape en ”strøm av bevegelse” som et spøkelse som beveger seg. Dette vil kreve at kamera står stabilt ved hjelp av stativ eller at kamera settes på en solid flate. Alle bevegelser vil bli registrert og da spesielt om du beveger kamera i tillegg til at du prøver å ta bilde med lang lukkertid.

 

Ved hvilken lukkertid bør kamera monteres til et stativ?

En gylden regel for dette er at du ikke bør håndholde kamera når lukkertiden er lengre enn tallet på objektivets brennvidde. Altså, 60mm objektiv, bør ikke håndholdes når lukkertiden er lengre enn 1/60s. Cropfaktor og bildestabilisator må da tas hensyn til.

 

Fotograf Marius Wallin i Sarpsborg og Fredrikstad – Fotograf Sarpsborg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.