Fill flash

Kjøp av flash til fotografering – Marius Wallin

Flash 

Da bloggen er ny, mange kanskje nettopp har fått nytt kamera og det nærmer seg jul passer det å snakke om utstyr. Er det en ting som jeg vil anbefale å kjøpe i tillegg til kamera og standard objektiv må det være FLASH.

Fill flash

Av all litteratur jeg har lest og av all erfaring jeg har ervervet meg er det viktigste hjelpemiddelet jeg har en blitz. Blitz følger riktignok med på de fleste kameraer, men for å sitere en av mine forbilder: ”If your stucked against a wall and someone is trying to kill you, and you have just one weapon of choice. Ask for det integrated flash”.

Problemet med integrert blitz er at den kun gir lys rett frem. Bortsett fra bordlamper og andre lyskilder i øyehøyde, kommer lyset sjelden rett mot deg. Av og til vil du få lys bakfra, fra siden eller forfra, av lyskilde som i hovedsak sprer lys ovenfra. Dette forhindrer skarpe skygger bak objektet, utvannet textur i ansiktet, røde øyne, skremte objekter og i hovedsak hardt lys. Vi skal snakke mer om lysets retning, farge, hvordan bruke biltz o.l. seinere, men per nå gjelder det å anskaffe seg en blitz.

canon_flash

Hvilken flash kjøper man?

Det finnes en rekke blitzer på markedet. Du kan kjøpe original blitz og tredje parts blitzer. Forskjellen er ikke alltid stor, bortsett fra pris. Det du i hvert fall ønsker av en blitz er at hodet kan roteres. På den måten kan du styre hvor lyset kommer fra. Ellers går det på rekkevidde og funksjonalitet. Rekkevidden kan f.eks. på Canon Speedlite 430 EX II leses som 43.  Det vil si at et objekt vil med 10 meter avstand bli perfekt belyst hvis du bruker aperture f/4.

GN (Guide nummer) = avstand x aperture

Vanskelig? Tenk at større GN gir mer kraft og lengre rekkevidde.

Annet som er av relevans er hvor kort tid kamera bruker på å lade om etter du har tatt et bilde med full kraft. Dette er spesielt viktig på seriefotografering da du ikke kan vente 2 sekunder før du igjen skal starte opp. Prisen varier fra ca. 1500 til 4000, eller du bør i hvert fall vurdere denne prisklassen. Alt under dette vil gi deg kortvarig glede. Av tester jeg har lest kommer Nissin Di866 Speedlite Pro og Sigma EF-530 DG super veldig godt ut i forhold til pris. Liker du originalt utstyr vil Canon 430 og 580 EX II gi deg masse glede.

Gled deg til mer teori om bruken av blitz og funksjonaliteten. Dette vil gi deg uante muligheter til videre fotografering.

Marius Wallin – Fotograf Sarpsborg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.