Unngå å velge feil fotograf

5 tips for å velge den rette fotografen til deres dag

Unngå å velge feil fotograf som kan ødelegge deres viktigste dag. Noen øyeblikk kommer kun en gang, sørg for at du har valgt rett fotograf til din spesielle dag. Her får du 5 erfarte tips jeg tenker kan være sentrale ved valg av fotograf til bryllupet, familiefotografering eller annen type fotografering.

Selv  jobber jeg som fotograf og har lært mye underveis men også hørt mye av kundene mine. Rykter kan selvfølgelig være pyntet på, men noe av det jeg har hørt har vært skremmende. Min personlige erfaring med valg av fotograf var at det ikke var lett å finne den rette fotografen blant alle de som finnes. I ettertid har jeg i tillegg funnet ut at jeg kunne gjort et bedre valg, og valgt en annen form for fotografering. Hvis du allerede har valgt en fotograf sørg for å få med deg dette og vær ikke redd for å bytte fotograf:

ERFARING

Har fotografen erfaring fra lignende oppdrag fra før? Har fotografen gjennomført heldagsfotografering før? Hvilken erfaring har fotografen med dårlig vær?

Erfaring er kanskje det viktigste punktet blant disse tipsene. Når jeg selv skal velge en fagperson så noterer jeg meg hva slags hovedinteresser denne personen har og hvilke erfaringer personen har fra før. Mange fotografer oppgir kundeomtaler på hjemmesiden sin og det er en god ting, spesielt hvis de er merket med kundens navn. På den måten blir du kjent med fotografen og får vite hva andre synes om fotografens måte å jobbe på.

Om du skal velge en bryllupsfotograf som skal følge deg hele dagen så er det viktig å vite om denne personen har gjort lignende før. Fotografen har da en rutine og er forberedt på alt som kan skje. Hvilke planer har fotografen om det blir dårlig vær? Tar fotografen din backup av alle de viktige bildene underveis? Møter fotografen med flere kamera, i tilfelle noe skal skje med noe av utstyret?

Et siste punkt på erfaring er at profesjonelle fotografer har som regel denne erfaringen. De vet hva som skjer når det skjer og er forberedt på å fange øyeblikket. For meg som fotograf er det dette det handler om, og for mine profesjonelle kollegaer er det også dette.

Fotograf Sarpsborg og Fredrikstad Familefotografering2

— Hvis du lurer på hvilken erfaring jeg har som fotograf eller ønsker å bestille meg til deres dag kontakt meg på Facebook eller kontakt meg.

 

FILTYPE

Får du høyoppløselige filer du kan bruke i evig tid, skrive ut så mye du vil og med topp kvalitet?

Mange fotografer jobber på denne måten og for deg som ønsker å ha tilgang til bildefilene slik at du har alle minnene til fri bruk så er dette et viktig aspekt. Hvis du derimot kun ønsker å få levert et album eller et utvalg bilder etter en bildevisning så bør du merke deg hva fotografen tilbyr, samt totale prisen for å få tilgang til alle minnene. Noen tilbyr begge deler, så da står du fritt til å velge selv. Uansett anbefaler jeg å undersøke om du får muligheten til å kjøpe høyoppløselige filer, hvis dette er viktig for deg.

BILDEKVALITET

Er bildene skarpe og i beste kvalitet? Hva slags utstyr har fotografen med?

For profesjonelle fotografer er det en selvfølge å levere topp kvalitet og det gjenspeiles også i utstyret de benytter. Det er ingen krav til topp utstyr for å gjøre en god jobb, men som reklamen på radioen sier “De som er opptatt av kvalitet i arbeid er mest sannsynlig opptatt av kvalitet i utstyr” (eller noe slik). Kvalitetesutstyr vil også kunne indikere at fotografen er opptatt av å levere best mulig kvalitet, og da skal det ihvertfall ikke stå på utstyret.

Når det kommer til selve kvaliteten på blidet har jeg dessverre sett eksempler på uskarpe bilder og bilder av dårlig kvalitet. Hvis du nå tenker at det er bedre med noen bilder enn ingen, og i tillegg var fotografen billig, da har du mest trolig valgt rett fotograf. Hvis du derimot er opptatt av kvalitet så er min anbefaling er at du sørger for å få best kvalitet og sylskarpe bilder. Aldri har jeg vært i kontakt med noen som har angret på det.

Ikke la deg lure av hjemmesider som kun presenterer det beste av det de gjør, for de fleste kan treffe på et bildet av 300 bilder, men hvis det er 50 bilder du skal få så er det avgjørende at kvaliteten er best mulig på alle sammen.

LYS OG POSERING

Bruker fotografen lyset til deres fordel og poserer dere/deg, slik at du unngår dobbelthake, ikke ser tykk ut og du unngår mørke triste øyer?

Lys er fotografens beste hjelpemiddel. Fotografering oversatt betyr lystegning, eller å male med lys. Ved hjelp av lyset kan fotografen “ødelegge” bildet eller skape kunst. Hva som er fint eller “stygt” er opp til hver enkelt å bedømme, men jeg antar at du som leser har en liten mening om hva du mener ser bra ut. Noen fotografer bruker bestemt naturlig lys som eneste lyskilde, og det synes jeg er flott. Fotografen er da bevisst lyset rundt seg og bruker det 100% til sin fordel. Andre fotografer bruker en kombinasjon eller kun kunstig lys (blitz), og for de som mestre dette så kan det lages fantastiske og stemningsfulle bilder.

Jeg anbefaler deg som leser å se på hjemmesiden til den fotografen du velger og se hvordan personen kommer frem på bildet, hvordan brukes lyset til å skape stemningen du er ute etter. Er bildene mørke og stemningsfulle eller mørke og triste? Hvor godt kommer øyne frem? Hvordan poserer fotografen deg eller dere? Hvilken erfaring har fotografen med posering?

Erfaring er her et sentralt aspekt. En erfaren fotograf vet på forhånd hvor kan skal stå, hvor dere bør stå, hvordan dere skal posere og kvaliteten på lyset. Fotografen stjeler da ikke unødvendig tid slik, og kan derfor bruke tiden på å dokumentere flere vakre øyeblikk.

PRESENTASJON

Presentere fotografen seg profesjonelt og opptrer varmt ovenfor deg? Hvordan bekledning bruker fotografen i ditt bryllup?

Førsteinntrykket du får når du går inn på en hjemmeside eller når du sender en mail til fotografen er helt avgjørende. Sitter du med en god følelse fra starten av så er du på god vei. Profesjonelle fotografer opptrer også profesjonelt i denne settingen. De møter opp korrekt antrukket og beveger seg uforstyrret i bakgrunnen. Selv har jeg vært vitne til fotografer som stjeler litt for mye oppmerksomhet i f.eks. kirken eller på festen. En profesjonell fotograf beveger seg i bakgrunnen, og det er ikke uvanlig at de får en kommentar om at det føltes som de ikke var der. Alt var så naturlig. Ved en fotografering så er det alltid du/dere som skal være i fokus, uansett.

Viktig er også hvordan fotografen presentere seg på nettet/facebook etc. Får du se eksempler fra en rekke bryllup? Ser du kun de beste bildene og ingen hele bryllupsfotograferinger, i så fall anbefaler jeg å spørre om å få se det event velge en fotograf som tilbyr dette. Når det gjelder facebook så er det en fin måte å bli litt kjent med fotografen gjennom, så du kan avgjøre om dette er den rette fotografen for deg.

 

Lykke til, og om du ønsker å bestille meg som fotograf til deres dag skriv gjerne til meg på Facebook eller kontakt meg.

 

Du finner meg også på Facebook – Fotograf Marius Wallin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.