Macro fotografering utenfor huset i Sarpsborg

[quote]
It’s not what you look at that matters, it’s what you see.
[/quote]

 

Macro fotografering

Prøvde meg i dag på min andre runde med Macro fotografering. Fordelen jeg ser med Macro fotografering er at du kan gå rett utenfor døra og finne mengder av motiver uten å pose noe og det kreves lite utstyr. Det jeg erfarte fra første gang jeg var ute var at det hjelper å ha med seg alt utstyret til stativet. Glemte å ta med brakketten og var jeg like langt. Det som var nytt for meg ved Macro var den ekstremt lave DOF (Depth of Field). Til vanlig er jeg vant med at en stor blender gir meg noe cm med DOF men på macro så er det snakk om mm. Uten svært høy lukkertid og dermed mye lys, eller høy ISO så er dette umulig håndholdt, ihvertfall hvis du skal være helt sikker på at bildet blir så skarpt som mulig.

Hva trenger du?

For å ta Macro bilder krever det ikke alt for mye utstyr til å begynne med.

Det du trenger:

  • Kamera (Jeg bruker Canon EOS 5D Mark II)
  • Macro objektiv (Bruker Canon 100mm f/2.8)
  • Stativ (Benro med kulehode)
  • Minnekort
  • Fantasi

Kamera:

Et hvilket som helst kamera gjør jobben. Fordelen med fullformat er at du kan benytte deg av høyere ISO uten å få for mye støy. Ved Macro fotograferinger føler jeg at du vil begrense mengden støy uansett så derfor er et stativ helt relevant.

Objektiv:

Det finnes en rekke objektiver å velge mellom. Fordelen med litt mer tele gjør at du kan stå lengre unna, som f.eks hvis du skal ta bilde av insikter hvor du ikke vil gå for nærme for å forstyrre de. Stor blender f/2.8 gjør at du oppnå svært lav DOF men også at du kan benyttet deg av raskere lukkertider.

Stativ:

Stativ er et must. Uten dette er det vanskelig å få skarpe bilder. Et stativ som gjør at du kan komme nærme bakken er også en fordel. Det gjør det lettere å croppe bildet slik du ønsker det.

Minnekort:

Minnekort er en selvfølge, men husk også at du har formatert det og at der klart til bruk. Jeg fotograferer alltid i RAW istedet for JPEG, og det gjør at du har større mulighet til å jobbe med bildene i ettertid. Mulig du har feil hvitbalanse eller at bildet er noe overeksponert/undereksponert. Med RAW kan du gjøre noe med dette.

Fantasi:

Macro gir det store muligheter til å ta abstrakte bilder og leke med motiver, mønster, farger, DOF m.m. Macro vil jeg si er en lek med kamera og objektivet.

Ekstrautstyr til Macro fotografering

Annet utstyr som kan være en fordel etterhvert er reflektorskjerm, blitz, fjernutløser og eventuelt en extender. Med reflektoren og blitzen har du mulighet til å kontrollere lyset og tilføre ekstra lys, som igjen åpner for mer kreativitet. Fjernutløseren sikrer mindre berøring av kamera, ergo skarpere bilder. Extender gjør at du kan komme enda nærmere motivet enn tidligere, altså du flytter nærgrensen til objektivet.

Lykke til og husk å leke deg med kamera.

Marius J Wallin – Fotograf Sarpsborg

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.